Problems with UploadWizard stash moving to the target
OpenPublic

Description

Lots of uploads fail due to problem "moving" files from the stash to the target file name.

Symptoms:

  • Upload Wizard shows an error that it cannot find the image in stash (maybe already moved)
  • After clicking retry, Upload Wizard tells you that there is already a file with such a name
  • Upload Wizard tells you that "an unknown error" occurred

    Results:

Version: unspecified
Severity: normal
See Also:
https://bugzilla.wikimedia.org/show_bug.cgi?id=36587
https://bugzilla.wikimedia.org/show_bug.cgi?id=40586

bzimport set Reference to bz35354.
Rillke created this task.Via LegacyMar 20 2012, 11:27 AM
McZusatz added a comment.Via ConduitMar 20 2012, 3:21 PM

Those are the errors I encountered:

  • api-error-internal_api_error_UploadStashFileNotFoundException
  • Unbekannte Warnung: badfilename
  • Ein unbekannter Fehler ist aufgetreten
  • Unbekannte Warnung: page-exists

Results: (in addition to the first comment)

  • I saw that some broken uploads (ie. missing image and/or missing wikitext) somehow fixed themselves after approx. an hour.
  • After reuploading the image file ( I used this URL: commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special:Upload&wpDestFile=FILE.JPG&wpForReUpload=1 ) the same image appeared twice in the revision history. (As mentioned above)
aaron added a comment.Via ConduitMar 23 2012, 12:22 AM

By "Wikitext created, image twice in revision history" do mean like what is on http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Klejtrup_kirke_%28Viborg%29.JPG? I've been seeing a lot of files lately that started with 2 uploads at the same time.

Rillke added a comment.Via ConduitMar 23 2012, 8:31 AM

Yes, one example. http://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=File:Klejtrup_kirke_%28Viborg%29.JPG&action=history: Missing 2 uploads

http://commons.wikimedia.org/w/index.php?page=File%3AKlejtrup+kirke+%28Viborg%29.JPG&title=Special%3ALog: Logged in wrong order (new version -> first upload -> new version)

But there are also uploads with initially 2 file revisions that are not corrupt.

aaron added a comment.Via ConduitMar 28 2012, 1:14 AM

(In reply to comment #1)

Those are the errors I encountered:

  • api-error-internal_api_error_UploadStashFileNotFoundException
  • Unbekannte Warnung: badfilename
  • Ein unbekannter Fehler ist aufgetreten
  • Unbekannte Warnung: page-exists

    Results: (in addition to the first comment)
    • I saw that some broken uploads (ie. missing image and/or missing wikitext) somehow fixed themselves after approx. an hour.
    • After reuploading the image file ( I used this URL: commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special:Upload&wpDestFile=FILE.JPG&wpForReUpload=1 ) the same image appeared twice in the revision history. (As mentioned above)

Where there any errors before the "Describe" step/tab of using the wizard?

Have there been more cases of files "fixing themselves" or was that a one time thing? How often is this occurring as of now? A few locking fixing were made a while back.

McZusatz added a comment.Via ConduitMar 28 2012, 4:29 PM

I don't think there were errors before the "describe" step of the wizard.

Those were the files, which fixed themselves: (They have two file history rows without anything. The files I manually reuploded got a special mark in the file changes row)
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brechung_und_Dispersion_PET.JPG
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brechung1PET.JPG
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brechung2PET.JPG
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brechung3PET.JPG
There were several other files besides them. (One is mentioned in Comment #0)

aaron added a comment.Via ConduitMar 30 2012, 1:35 AM

Are there any new instances of this?

McZusatz added a comment.Via ConduitMar 31 2012, 2:04 PM

I don't think so.

MarkAHershberger added a comment.Via ConduitApr 2 2012, 3:42 PM

(In reply to comment #6)

Are there any new instances of this?

(In reply to comment #7)

I don't think so.

Lowering to normal priority. Leaving for Aaron to close.

McZusatz added a comment.Via ConduitApr 10 2012, 6:59 PM

It seems someone encountered this problem lately. ( http://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Forum#UploadWizard_mag_nicht )

McZusatz added a comment.Via ConduitApr 11 2012, 10:00 AM

I dont know if it's related to this bug but I got this error message after uploading a new version:
Die Datei /tmp/phpGflcP9 konnte nicht unter mwstore://local-backend/local-public/3/3b/Interchanging_Origami.ogg gespeichert werden.

Rillke added a comment.Via ConduitMay 20 2012, 9:41 AM

No new complaints on Helpdesk and other places, seems to work now or people are tired reporting.

bzimport added a comment.Via ConduitJul 17 2012, 8:31 PM

pocoapocowiki wrote:

I have the same problem (badfilename) and tried about 10 times to upload some pictures always with the same result. Actually, after 5000 uploads I am getting quite desperate.

MarkTraceur added a comment.Via ConduitJul 17 2012, 8:35 PM

Pocoapoco, can you give us some examples and/or screenshots of this occurring on your machine? Please include filenames that caused the trouble, some indication of what the problem looks like, and if possible, a sample file that reliably causes the error. Also some specs on your machine/software setup wouldn't go amiss.

Thanks!

bzimport added a comment.Via ConduitJul 17 2012, 9:31 PM

pocoapocowiki wrote:

Some of the files I have problems with:

Vista de ‎Setúbal desde el molino en la Sierra de San Felipe, Portugal, 2012-05-11, DD 01.JPG (with the 01.JPG ascending one by one to 06).

Parque Natural da Arrabida‎, Setubal, Portugal, 2012-05-11, DD 01.JPG (same logic 01 up to 15)

Puerto de Setúbal, Portugal, 2012-05-11, DD 01.JPG (01 to 06)

After I enter all description data on the files and want to finalize the process I got everythere the warning: "unkonwn problem: badfilename"

I used Modzilla FireFox 13.0.1

I just found a workaround: I upload the files with a simple name like:
Setubal desde la Sierra de San Felipe, Portugal, 2012-05-11, DD 01.JPG

instead of:

Vista de ‎Setúbal desde el molino en la Sierra de San Felipe, Portugal, 2012-05-11, DD 01.JPG

And in the last I step (before final upload) I rename them to the convention I usually use. It works but requires more time.

MarkTraceur added a comment.Via ConduitJul 17 2012, 9:33 PM

Hm. It's almost certainly an instance of failed attempt at Unicode support. Last question, what OS are you using? It could wind up being useful.

Thanks so much for the complete information!

bzimport added a comment.Via ConduitJul 17 2012, 9:36 PM

pocoapocowiki wrote:

Sorry, I forgot it. I use Windows 7 Home Premium. Thanks!

bzimport added a comment.Via ConduitJul 21 2012, 1:53 PM

pocoapocowiki wrote:

In some cases the workaround does not work, for those there is a different workaround: keeping the more simple file name until the conclusion of the upload process and then moving the page. I had to do this for files like this:
File:Parque Natural da Arrábida, Setúbal, Portugal, 2012-05-11, DD 01.JPG (see history)

Gilles added a project: Multimedia.Via WebNov 24 2014, 3:44 PM
Gilles moved this task to Current cycle on the Multimedia workboard.Via WebNov 24 2014, 4:04 PM

Add Comment

Column Prototype
This is a very early prototype of a persistent column. It is not expected to work yet, and leaving it open will activate other new features which will break things. Press "\" (backslash) on your keyboard to close it now.