Page MenuHomePhabricator

intermittent but frequent Login error on beta labs
Closed, ResolvedPublic

Description

click Login button from http://en.wikipedia.beta.wmflabs.org

Login as usual

Get red-box error "Login error
There was an unexpected error logging in. Please try again. If the problem persists, it may be because you have cookies disabled, and you should check that they are enabled in your browser settings. "

No records appear in the fatals log when this happens.

After a brief inspection, I see this in both automated tests and manual operation, and it happens more frequently manually.


Version: unspecified
Severity: major

Details

Reference
bz62484

Event Timeline

bzimport raised the priority of this task from to Needs Triage.Nov 22 2014, 2:57 AM
bzimport set Reference to bz62484.
bzimport added a subscriber: Unknown Object (MLST).

Also upon clicking BACK and logging in again, user is presented with error msg.

Central user log in
No active login attempt is in progress for your session.

See screen shot

Created attachment 14783
no active login attempt

Attached:

I think Antoine was fixing this as I was reporting it. It had to do with misconfigured user session caching. Updates to memcache in pmpta and eqiad should solve this.

Earlier today I made a change to be merged which enable memcache writes to both pmtpa and eqiad: https://gerrit.wikimedia.org/r/115623

On beta the sessions are stored in Memcached, unlike production which use a redis backend. The sessions were only stored on one DC which caused much havoc.

I believe I fixed it with https://gerrit.wikimedia.org/r/#/c/117867/ which made the sessions to be written to both data centers.