Page MenuHomePhabricator

"There was an unexpected error logging in" when creating accounts on Beta
Closed, ResolvedPublic

Description

On Beta Labs enwiki, attempting to create an account gives (in the red error box):


Account creation error

There was an unexpected error logging in. Please try again. If the problem persists, it may be because you have cookies disabled, and you should check that they are enabled in your browser settings.


Version: unspecified
Severity: major

Details

Reference
bz71862

Event Timeline

bzimport raised the priority of this task from to Unbreak Now!.
bzimport set Reference to bz71862.
bzimport added a subscriber: Unknown Object (MLST).
greg added a comment.Oct 9 2014, 4:09 AM

Matt: Do you have access to the Beta Cluster? If not, you should. Then can you poke around the logs and see if anything pops out?

I think I have the necessary access. I'm not planning to take this (at least not tonight), though.

S Page said he was able to create an account, but it then redirected to the a page that said, "You are already logged in as Spage test account 2".

greg added a comment.Oct 9 2014, 4:21 AM

Mini rant: Those with production deploy privs should have access to the beta cluster (if not, I'll add you right now) and should be able to and should feel explicitly encouraged to debug issues they run into on the beta cluster just as they would on production. The beta cluster can only survive if we all contribute to it (see: the people resource difference between prod and beta cluster and the lack of real complexity difference).

greg added a comment.Oct 9 2014, 4:39 AM

(not complaining about you two specifically, Matthew/S, just something that's been on my mind for a while about making our test infrastructure sustainable/usable and this just was related.)

Reedy added a comment.Oct 9 2014, 7:04 PM

Can someone test this for me now?

(In reply to Sam Reed (reedy) from comment #6)

Can someone test this for me now?

Yeah, still the same symptoms for me. Any information I can provide that would help?

Reedy added a comment.Oct 9 2014, 8:34 PM

Not sure straight off. Memcached was in somewhat of a mess on beta, which was spamming the hell out of the logs. I sorta presumed that it was related, but that is now fixed up (at least for the mediawiki app servers)

If it helps, when I do the following, I get a different error:

  1. Clear all Beta Labs cookies.
  2. Go to http://en.wikipedia.beta.wmflabs.org/
  3. Click Log in
  4. Click Create account
  5. Complete form and submit.

In that case, I get:


Account creation error

There seems to be a problem with your login session; this action has been canceled as a precaution against session hijacking. Go back to the previous page, reload that page and then try again.

greg added a comment.Oct 9 2014, 10:52 PM

(In reply to Matthew Flaschen from comment #9)

If it helps, when I do the following, I get a different error:

  1. Clear all Beta Labs cookies.
  2. Go to http://en.wikipedia.beta.wmflabs.org/
  3. Click Log in
  4. Click Create account
  5. Complete form and submit.

    In that case, I get:

    ----- Account creation error

    There seems to be a problem with your login session; this action has been canceled as a precaution against session hijacking. Go back to the previous page, reload that page and then try again. -----

Lego: Any ideas?

(In reply to Matthew Flaschen from comment #0)

There was an unexpected error logging in.

This is 'nocookieslogin', with a message override (http://en.wikipedia.beta.wmflabs.org/wiki/MediaWiki:Nocookieslogin).

(In reply to Matthew Flaschen from comment #9)

There seems to be a problem with your login session

This is 'sessionfailure'.

Both of these are core messages, but it's possible CentralAuth is involved in the error somehow.

Seems to be affecting production now...

I can reproduce this on mediawiki.org.

gerritadmin wrote:

Change 166267 had a related patch set uploaded by Legoktm:
Fix sesion failure errors when trying to create an account

https://gerrit.wikimedia.org/r/166267

gerritadmin wrote:

Change 166269 had a related patch set uploaded by Legoktm:
Fix session failure errors when trying to create an account

https://gerrit.wikimedia.org/r/166269

Should probably be backported ASAP.

gerritadmin wrote:

Change 166267 merged by jenkins-bot:
Fix session failure errors when trying to create an account

https://gerrit.wikimedia.org/r/166267

gerritadmin wrote:

Change 166269 merged by jenkins-bot:
Fix session failure errors when trying to create an account

https://gerrit.wikimedia.org/r/166269

Reedy added a comment.Oct 12 2014, 1:54 PM

Should be fixed on beta already automatically, and also fixed on production as I've merged the backports and deployed them

(In reply to Sam Reed (reedy) from comment #19)

as I've merged the backports and deployed them

Setting flag accordingly.