Page MenuHomePhabricator

Various resources reported to load intermittently (due to Avast antivirus program?)
Open, Stalled, MediumPublic

Description

  • Wiki logo sometimes not showing up, despite being accessible at its URL
    • Reported by ShakespeareFan00
    • Relayed by Stryn for en.wiki
  • Non-WikiEditor edit toolbar not loading icons
  • Styles and other resources: unclear situation

Most or all such users seem to be using Firefox, but it wasn't verified for all of them.

Event Timeline

Jdforrester-WMF renamed this task from Various resources reported to load intermittently to Various resources reported to load intermittently in Firefox.Sep 10 2015, 3:26 PM
Jdforrester-WMF set Security to None.
Nemo_bis renamed this task from Various resources reported to load intermittently in Firefox to Various resources reported to load intermittently.Sep 10 2015, 3:26 PM
Nemo_bis updated the task description. (Show Details)
Stryn added a comment.Sep 10 2015, 6:10 PM

We found out that the problem seems to be Avast! antivirus program. At https://forum.avast.com/index.php?topic=174202.15 had instructions to disable HTTPS scanning (avastUI > Settings > Active Protection > Web Shield > Customize - disable HTTPS scanning) or alternatively add an exception for not scanning https://*.wikipedia.org/* and such sites. It was reported on fiwiki that those instructions did help to solve the problem.

Aklapper renamed this task from Various resources reported to load intermittently to Various resources reported to load intermittently (due to Avast antivirus program?).Sep 11 2015, 10:57 AM

Do we know if all reporters of such issues use the Avast software?

Stryn added a comment.Sep 11 2015, 2:33 PM

Do we know if all reporters of such issues use the Avast software?

At least the one on IRC (ShakespeareFan00) and the IP on fiwiki.

Also at enwiki users have reported that they have Avast on their computer. This one is an exemption, though can't be sure is it even the same problem or just something very similar.

Man77 added a subscriber: Man77.Sep 11 2015, 6:23 PM
Krinkle added a subscriber: Krinkle.

(Reduce tag overload. This is not a problem with JavaScript code, the ResourceLoader framework, website performance, or backend data replication "availability").

Nemo_bis updated the task description. (Show Details)Sep 14 2015, 6:39 AM
Nemo_bis removed a subscriber: Nemo_bis.

Do we know if all reporters of such issues use the Avast software?

At least the one on IRC (ShakespeareFan00) and the IP on fiwiki. Also at enwiki users have reported that they have Avast on their computer. This one is an exemption, though can't be sure is it even the same problem or just something very similar.

I propose to close this task as resolved - no new reports lately that I am aware of.

Aklapper lowered the priority of this task from High to Medium.Nov 25 2015, 2:00 PM

That thread unfortunately does not tell whether the original reporter uses Avast. :(

Krinkle removed a subscriber: Krinkle.Nov 27 2015, 3:14 PM
Aklapper changed the task status from Open to Stalled.Feb 8 2016, 1:59 PM

It's unclear if this is still a problem (and no further information has been provided whether Avast is involved). This task might get closed without further information and if this cannot be reproduced anymore.

Oliv0 added a comment.Feb 10 2016, 6:35 AM

I stopped using Avast in October because of this bug, but a few weeks later I made a note (in order to comment here but then my navigator crashed and I forgot) that on this version of a user page I could not see images 1 and 2 and on all of these three pages I only saw text instead of the image even after ?action=purge, then 10 minutes later a new ?action=purge brought things back to normal.

This comment was removed by Aklapper.
This comment was removed by Aklapper.